maandag 28 februari 2011

Begin aan bandenstapels

Geïnspireerd door een post op het blog van MoslerBob ga ik binnenkort beginnen aan bandenstapels.
Nu is er namelijk nog niets wat de auto's kan stoppen van een val op de grond (via een stuiter op een bureau of tegen een kast). Het idee was namelijk om eerst de slipstroken te maken en daarna pas de opbouw verder te gaan doen, echter is die planning een beetje in de war, omdat ik dit bij mijn ouders zou maken omdat mijn vader een mooie lintzaag heeft. Echter zit hij nu met zijn hand in het verband na een operatie, dus voorlopig val ik hem niet lastig.



Dus maar alvast beginnen aan de bandenstapels. Deze worden dus gemaakt van isolatiebuizen. Ze worden of zwart of rood geverfd en er komt reclame op. Aangezien dit de eerste stap is voor wat betreft scenery zal dit de baan erg op doen leven denk ik zo.

zaterdag 26 februari 2011

Racemaatje met nieuwe aanwinst

Vandaag kon mijn racemaatje (Jesper) zijn nieuwe aanwinst eindelijk uitproberen, een Ninco Citroen Saxo (zijn eigen auto is ook een Saxo).

Ook heeft hij vandaag voor het eerst met een magneetloze auto gereden, hij vind het leuk. Gelukkig maar, want ik vind het ook leuker rijden dan met magneet.



Ook zijn we vandaag bezig geweest om mallen te maken voor de rest van de auto's welke wij hebben. Gelukkig zijn dit er niet veel, het materiaal om de mallen te maken is namelijk op nu.


De mallen staan nu te drogen, dit zal 24 uur duren. Dinsdag avond hebben we pas weer tijd om bandjes te gaan maken. Als dit klaar is kunnen al onze slotauto's voorzien worden van polyurethaan bandjes (ja, zelfs mijn 2 Fly trucks).

donderdag 24 februari 2011

Zelf banden maken (deeltje 2)


Niet schrikken, dit was het resultaat van de eerste poging. Afgelopen dinsdag een tweede poging gedaan, en deze is gelukkig dus wel gelukt! Het probleem blijkt dus de lossing spray te zijn. Dit keer zonder geprobeerd en de bandjes zijn nu heel gebleven en kwamen ook nog redelijk makkelijk uit de mal.

Het polyurethaan-mengsel heeft ongeveer 48 uur de tijd gehad om uit te harden voordat ik vandaag de bandjes er uit heb gehaald.



Ondanks dat we dit keer geen lossing spray hadden gebruikt kwamen de bandjes er goed uit. En ook niet onbelangrijk, ze kwamen er in 1 geheel uit, iets wat de eerste keer dus absoluut niet het geval was.




Bij het injecteren van het polyurethaan in de mallen is er dus bij 3 van de 4 mallen iets te veel in gegaan (liever te veel dan te weinig), dus die bandjes moesten nog even netjes gemaakt worden voordat ze onder de auto's konden.
De pasvorm is, een beetje vanzelfsprekend, gewoon goed, net zo goed als de originele bandjes. En hoe ziet dat er dan uit als ze onder de auto's zitten, nou zo:


Op de baan steekt het lekker af, één van de redenen waarom er voor oranje gekozen is.


De Megane is mijn enige auto waar ik de magneet uit heb gehaald (ben nog maar een beginner hè :) ). Deze is erg leuk om te rijden, maar met de standaard Ninco bandjes was er te weinig grip. Daarom had ik er al Ninco Prorace velgen en bandjes op gemonteerd, dit was zeker een verbetering. 

Maarrrrrrr, nu dan even snel de eerste paar meters gereden met de polyurethane bandjes. De vraag is dus of deze bandjes meer grip geven (en de investering dus waard zijn geweest). Daar kan ik volmondig JA op zeggen. Ik heb zeker het idee dat ik sneller de bochten door ga met de Megane nu, bij veel gas geven gaat de auto een stuk minder dwars en dus sneller door de bocht.
Ik heb deze Megane wel 4WD gemaakt (experimentje, rijdt leuk, anders) en het idee is om deze ook aan de voorkant te gaan voorzien van de mooie oranje polyurethaan bandjes.

Als ik zaterdag tijd heb wil ik mallen gaan maken van de paar andere auto's/bandjes die ik heb om zo al mijn (en mijn race-maatje's) auto's te gaan voorzien van deze bandjes.

vrijdag 18 februari 2011

Hij doet het ook!

Het ophangen was natuurlijk niet het enige wat gedaan moest worden, de bedrading moest ook nog aangesloten worden.


Omdat ik de start/fisnish op het rechte stuk wou hebben, moest dit baandeel uit elkaar gehaald worden, het is namelijk niet handig om daar de adapters en regelaars op aan te sluiten.
Ook zijn er 2 doorluspunten opgenomen. Dit geeft alles bij elkaar genoeg kabels om in de war te raken.

Dus dat wordt elk draadje voorzien van een label. Hierna ben ik alles gaan solderen. Ergens tijdens het solderen ben ik echter het pad zoek geraakt en zijn de draden toch door elkaar geraakt. Gevolg hiervan is dat alles weer los mag en dat het doormeten weer opnieuw mocht gaan beginnen aangezien ik alle labels tijdens het solderen had verwijderd.

De tweede keer solderen is het wel goed gegaan en is het nu dan ook mooi weggewerkt.


Overigens deze week ook nog een nieuwe aanwinst gescoord op Marktplaats voor een leuke prijs:


Een Fly Porsche 908, mijn eerste pre-1990 slotauto. En het is ook mijn eerste slotauto met de motor in een sidewinder opstelling. Toeval of niet, maar al mijn andere slotauto's hebben een inline motor.

zaterdag 12 februari 2011

Hij hangt!

Afgelopen donderdag in de avond al het hout voor de plaat overgebracht van mijn ouders naar ons huis.
Het paste verrassend genoeg allemaal in de auto, scheelt toch weer een keer extra rijden.

Vrijdagochtend stond mijn vader om 9 uur op de stoep en zijn we samen begonnen aan het in elkaar zetten van het grote bouwpakket. Tegen half 5 zat het bijna helemaal in elkaar, op 2 platen aan de onderkant na.

Vanochtend na de boodschappen weer verder gegaan en rond 2 uur lag de plaat in zijn geheel in de kamer waar deze komt te hangen. Helaas bleek 20 meter nylon koord te kort te zijn om de plaat aan alle 4 de haken op te hangen, en hadden zowel mijn vader als mijn vriendin en ik nog andere afspraken deze middag.

Gelukkig had ik na deze afspraak nog tijd om even langs de Karwei te rijden. Het nylon koord hadden ze wel, helaas hadden ze 1 katrol te weinig. Even snel naar de Gamma vlak voor sluitingstijd. Gelukkig hadden ze daar wel het benodigde aantal katrollen.

Nog even snel voor het eten 2 hoeken vast gemaakt. Na het eten de andere 2 hoeken. Het resultaat is dat de plaat nu hangt.





Morgen het stroompunt van de Carrera-baan nog in de plaat monteren en dan kan de baan er (eindelijk) op.

dinsdag 8 februari 2011

Zelf banden maken (deeltje 1)

Daar ben ik dus mee begonnen. Heeft het nut op een (thuis-)Carrerabaan? Ik heb werkelijk waar geen idee.
Wel weet ik dat ik het leuk vind om dit te doen, en dat is toch ook een belangrijk deel van deze hobby, dingen er voor doen die leuk zijn.

Afgelopen zaterdag een pakketje opgehaald bij de DHL met daarin alle benodigheden voor het maken van de bandjes. Rubber voor de mal, polyurethaan voor de banden. Bandjes zoals Ortmanns zijn hier ook van gemaakt.
Zaterdag ook meteen aan de slag gegaan met het maken van de mal. Voor de zekerheid wou ik alleen de bandjes doen van een auto waar ze toch al slecht zijn (Fly Porsche 911 GT1). Daar had ik helaas ook nog maar 1 goed bandje van. De ander heeft om de één of andere vage rede een keer ergens tegen aan gelopen en hier zit dus een diepe groef in.

Alles netjes afgewogen op de keukenweegschaal, de materialen voor de mal bestaat uit 2 componenten welke in een 10:1 verhouding moeten worden vermengd.
Het bandje met wat houtlijm onder in een plastic bekertje gelijmt en daarna ingespoten met lossing spray om te zorgen dat alles wat makkelijker los van elkaar komt. Daarna voorzichtig het mengsel er in gegoten en dan is het wachten geblazen, 16 uur voordat het genoeg uitgehard is dat je het beet kan pakken.

En dan begint het geklungel om het originele bandje er uit te krijgen.







Aangezien de mal goed gelukt wat, maar meteen nog een paar mallen gemaakt, nog 1 mal zodat ik in ieder geval 2 achterbandjes voor de Fly 911 GT1 kan maken, en ook maar meteen 2 mallen voor de 4WD Ninco met ProRace velgjes.



Gisteren waren de 4 mallen klaar en kon ik gaan beginnen aan het mengen van het eerste mengsel voor de bandjes. Ook dit mengsel bestaat uit 2 componenten, echter moeten deze gemengt worden in een 1:1 verhouding. Nadat dit gebeurd is kan het mengsel in de mallen gegoten worden, een echte kliederboel.



Het polyurethaan is na 16 á 24 uur genoeg uitgehard om uit de mal te kunnen worden gehaald. Dat is vanavond het geval. Als ik vanavond nog tijd over heb zal ik de bandjes uit de mallen halen, zo niet dan zal dit waarschijnlijk woensdag worden.

To be continued.....

Kleine update, foto's toegevoegd.
Vanavond ook een poging gedaan de bandjes er uit te halen, dat is niet helemaal goed gegaan, was zo broos als opgedroogd kaarsvet. Wel raar, want het beetje polyurethaan wat ik over had en uit had gegoten over een vlak oppervlak is juist wel goed gelukt, mooi flexibel en rekbaar, en volgens mij ook heel erg gripperig als het in de vorm van een bandje op de racebaan zou komen. Deze week nog maar een keer proberen dan maar.