woensdag 28 maart 2012

Souterrain Cup 2012 - Een blogger-feestje

Afgelopen zondag was het dan zo ver, eindelijk was het tijd voor de eerste Souterrain Cup ooit. Voor mijn doen moest ik vroeg op, de wekker stond om 7 uur, om half 8 zat ik in de auto naar Marc toe. Om eerlijk te zijn was de rit naar Marc toe voor mij ook al een feestje. Ik had al sinds midden november niet meer in mijn Alfa Romeo gereden, Vlak voor Voorhout rij je vanaf een 50-zone de A44 op waar je 120 mag, en ik kon het toch even niet laten om de water-methanol injectie aan te zetten en even flink het gaspedaal in te trappen. Wat een heerlijk gevoel en wat had ik dat gemist! Maar goed, het ging zondag voornamelijk over slotauto's, dus daar gaan we ook over verder. Ik was een half uurtje eerder bij Marc dan de rest zodat ik nog even kon helpen met het èèn en ander klaar te zetten, maar dat bleek eigenlijk helemaal niet nodig, Marc was er al helemaal klaar voor. We hebben nog even het wedstrijdschema doorgenomen onder het genot van een kopje koffie. Daarna aan mijn ontbijt begonnen, een blikje Monster Energy, ook dat was hard nodig. Beneden op de werkbank maar alvast de laptop met het wedstrijdschema, de auto, regelaar en natuurlijk de bandjes klaar gelegd.
Rond 9 uur kwamen de andere deelnemers binnen en Paul had zelfs echte Limburgse vlaaien meegenomen en onder het genot van een kopje koffie werden deze naar binnen gewerkt. Ze waren heerlijk!
Tja, en wat krijg je al je meerdere bloggers bij elkaar zet? Het antwoord is te zien in de foto:
Een klein fortuin aan Canons en Nikons (en een Nokia) op 1 tafel. Deze werden ook goed gebruikt gedurende de dag zoals op deze en de verschillende blogs te zien is. Na de vlaai was het tijd om met z'n allen naar beneden te gaan en te gaan trainen, sleutelen, de baan onder de knie te krijgen en foto's te maken.
We hebben ook nog bezoek gehad van Katzilla!
Ik wist al bijna zeker dat ik met een NSR Porsche 917K zou gaan rijden. Mijn Slot.It Ford GT40 mocht niet mee doen omdat ik hier vering in had gebouwd. En ik had het idee dat de Fly Porsche 908 niet snel genoeg zou zijn. Toch heb ik de Fly 908 nog even uitgelaten, of misschien is 'opgehangen' een betere omschrijving zoals op de volgende foto te zien is...
We begonnen natuurlijk met de kwalificatie, 2 minuten rijden om een zo'n snel mogelijke rondetijd neer te zetten. Tijdens de training zat ik eigenlijk heel de tijd rond de 10 seconden per rondje. Tijden die ik vaker heb gereden tijdens mijn bezoek aan deze mooie baan. Ik kom eigenlijk zelden onder de 10 seconden. Tijdens de kwalificatie wist ik er echter een ronde van 9,5 seconden uit te persen en was ik geheel tegen mijn eigen verwachtingen in als 2e gekwalificeerd echter Marc en voor Harold (PorscheHarry). Omdat ik tijdens de finale van de GroupC-32 vorig jaar al tegen Harold had gereden en toen meerdere rondes op hem toe heb moeten geven zag ik de eerste heat eigenlijk redelijk somber in, ik zat in de groep met Marc en Harold. Na 5 minuten op ieder spoor te hebben gereden was ik tot mijn verbazing 2e, Marc had de meeste rondes en Harold was helaas al klaar met racen voor de dag. Voordeel was wel dat hij mooi de tijd had om veel foto's te kunnen maken. Tijdens de race zoeven de auto's voorbij.
Tijdens de halve finale moest Marc nog snel een spoedreparatie uitvoeren aan zijn NSR 917K en Henk heeft zelfs een Slot.It GT40 afgeschreven omdat daar het slepertje van af is gebroken, dit was al een vervangend chassis dus het was al een keer eerder gebeurd. Ik heb er gelukkig nog geen last van gehad bij mijn GT40.
Henk heeft zijn GT40 wel in het spoor weten te houden en is weinig tot niet uit het spoor geschoten, mede hierdoor is hij toch Paul voor gebleven tijdens de 2e heat en is zo toch door naar de halve finale. Hiervoor zet hij een reserve auto in, een Slot.It Ferreri 312PB (als ik het goed onthouden heb). Helaas ging deze auto minder goed over de baan dan de GT40 en heeft hij iets minder dan 4 ronden op mij toe moeten geven waardoor ik door was naar de finale. Uiteindelijk sta ik in de finale samen met Jan Willem. Ik had vooraf al geroepen dat ik het leuk zou vinden om een prijs mee naar huis te nemen, maar ik had toch echt niet verwacht dat het ook werkelijkheid zou worden. Er werd besloten om de finale-races 2 minuten te laten duren in plaats van 5. Dit betekende dus eigenlijk dat elke uitvlieger kon betekenen dat je de race verloor. Na de eerste 2 minuten stond ik achter op Jan Willem. Tijdens de 2e 2 minuten ging het mij beter af en ik stond behoorlijk voor, echter vloog ik van de baan aan het einde van het rechte stuk achter op de baan. Dit betekende ondanks dat ik alsnog deze 2 minuten de meeste rondes had gereden, dat Jan Willem uiteindelijk toch met 2 baanstukken voorsprong van mij heeft gewonnen.
Natuurlijk maakt het helemaal niet uit of je nu gewonnen hebt of niet, het was gewoon een ontzettend gezellige dag die ik zeker voor herhaling vatbaar vind. Volgens mij was iedereen ook redelijk tevreden over de bandjes en dat vond ik nog belangrijker, ik was daar erg benieuwd naar.
Na een groepsfoto en de prijsuitreiking voor de top 3 (zonder champagne) was het al 5 uur geweest en vertrok iedereen langzaam richting huis. Ik was om half 7 thuis, snel even een hapje gegeten en daarna snel de auto alvast bij de garage neergezet voor een APK voor maandag (de Alfa Romeo is overigens goedgekeurd en mag er weer een jaartje tegen aan!)
Mochten er trouwens slotracers zijn met intresse in de bandjes: ze zijn te koop voor 1 euro per paar (exclusief verzendkosten (postzegel)). Ik heb nog enkele setjes NSR Classic, Slot.It Classic en Fly Classic en meer dan 10 setjes Slot.It slicks (19x10).

4 opmerkingen:

 1. Leuk verslag. Net als bij Zuffenhausen veel details van wedstrijd blijven hangen en mooi op 'papier' weten vast te leggen. En je bandjes geen enkele klacht! Ze reden super en ze zijn 'gras'bestendig wat ik kan beamen! Zie verslag PorscheHarry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en gefeliciteerd met eervolle 2e plek! Kon helaas gemiddelde van 30 rondjes niet voortzetten na reparatie aan auto! Maar 3e plek is super!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marc,

  Aangezien wij als Speedrack de enige club zijn die met siliconen banden rijden (oke, SRC Leeuwarden ook), heb ik wel interesse om wat bandjes van jou bij ons te proberen.
  Graag wat setjes NSR classic (hoeveel heb je er nog ?) en wat Slot-It 19x10 bandjes (5 sets om mee te beginnen).
  Hoe kan ik je bereiken, je kunt mij terugmailen via roel@speedtrack.nl

  m.vr.gr.
  Roel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Marc, leuk verslag,...het blijft maar terugkomen!
  Je hebt soms van die dagen dan lukt gewoon alles!Net als jij was ik ook verbaasd dat het in de kwal.en de race zo goed liep.De veranderingen aan de auto bleken super te werken.Dat geeft vertrouwen.Net als je banden..wat een grip!Ik kon hierdoor heel strak rijden,paaltjes en bomen mijdend.Dat lijkt minder snel maarrrr.De grenzen lagen gewoon heel ver weg.
  Bij SRA voldeden de banden ook prima op de Carrera baan.De auto leek daar alleen stil te staan met de 20k motor.
  Veel succes met je bandjes en je bent ook nog een leuke sportieve rijder,ik kom je graag nog eens tegen!

  BeantwoordenVerwijderen