dinsdag 8 februari 2011

Zelf banden maken (deeltje 1)

Daar ben ik dus mee begonnen. Heeft het nut op een (thuis-)Carrerabaan? Ik heb werkelijk waar geen idee.
Wel weet ik dat ik het leuk vind om dit te doen, en dat is toch ook een belangrijk deel van deze hobby, dingen er voor doen die leuk zijn.

Afgelopen zaterdag een pakketje opgehaald bij de DHL met daarin alle benodigheden voor het maken van de bandjes. Rubber voor de mal, polyurethaan voor de banden. Bandjes zoals Ortmanns zijn hier ook van gemaakt.
Zaterdag ook meteen aan de slag gegaan met het maken van de mal. Voor de zekerheid wou ik alleen de bandjes doen van een auto waar ze toch al slecht zijn (Fly Porsche 911 GT1). Daar had ik helaas ook nog maar 1 goed bandje van. De ander heeft om de één of andere vage rede een keer ergens tegen aan gelopen en hier zit dus een diepe groef in.

Alles netjes afgewogen op de keukenweegschaal, de materialen voor de mal bestaat uit 2 componenten welke in een 10:1 verhouding moeten worden vermengd.
Het bandje met wat houtlijm onder in een plastic bekertje gelijmt en daarna ingespoten met lossing spray om te zorgen dat alles wat makkelijker los van elkaar komt. Daarna voorzichtig het mengsel er in gegoten en dan is het wachten geblazen, 16 uur voordat het genoeg uitgehard is dat je het beet kan pakken.

En dan begint het geklungel om het originele bandje er uit te krijgen.Aangezien de mal goed gelukt wat, maar meteen nog een paar mallen gemaakt, nog 1 mal zodat ik in ieder geval 2 achterbandjes voor de Fly 911 GT1 kan maken, en ook maar meteen 2 mallen voor de 4WD Ninco met ProRace velgjes.Gisteren waren de 4 mallen klaar en kon ik gaan beginnen aan het mengen van het eerste mengsel voor de bandjes. Ook dit mengsel bestaat uit 2 componenten, echter moeten deze gemengt worden in een 1:1 verhouding. Nadat dit gebeurd is kan het mengsel in de mallen gegoten worden, een echte kliederboel.Het polyurethaan is na 16 á 24 uur genoeg uitgehard om uit de mal te kunnen worden gehaald. Dat is vanavond het geval. Als ik vanavond nog tijd over heb zal ik de bandjes uit de mallen halen, zo niet dan zal dit waarschijnlijk woensdag worden.

To be continued.....

Kleine update, foto's toegevoegd.
Vanavond ook een poging gedaan de bandjes er uit te halen, dat is niet helemaal goed gegaan, was zo broos als opgedroogd kaarsvet. Wel raar, want het beetje polyurethaan wat ik over had en uit had gegoten over een vlak oppervlak is juist wel goed gelukt, mooi flexibel en rekbaar, en volgens mij ook heel erg gripperig als het in de vorm van een bandje op de racebaan zou komen. Deze week nog maar een keer proberen dan maar.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Marc met Marc. Ben benieuwd naar deeltje 2. Nog niet eerder tegen gekomen dat iemand zelf banden ging maken. Al ben ik ook relatief nieuw in slotrace wereldje.

  Profiact voor dat je uitdaging bent aangegaan.
  Ga je zo ook toevoegen aan bloglijstje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marc :)

  Ik ben het zelf banden maken tegen gekomen op internet, en het leek mij erg interessant en een leuke uitdaging. De eerste poging is dus jammerlijk mislukt maar ik denk dat ik ook weet waarom. Er staan nu 4 bandjes hard te worden, dus waarschijnlijk morgen een vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. welke producten gebruik je juist en waar kun je ze kopen ?

  Groeten,
  Rudi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rudi, sorry voor de ontzettend late reactie, maar de banden worden gemaakt van vytaflex (polyurethaan) en de mallen van moldmax (rubber).

  Ik kan me even niet meer voor de geest halen waar ik het heb gekocht, maar als je even op die 2 namen googled zal je het moeten kunnen vinden, was gewoon een Nederlands bedrijf waarbij je via internet kan bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen